Nyheter – mars 2022
Nyheter – oktober 2021
Nyheter – mars 2021
Nyheter – september 2020

Information till Mälarbadens samfällighetsförening kring vilka vägar som sköts av samfällighetsföreningen.

Publicerad fredag 24 feb 2023, 20:23

Information till Mälarbadens samfällighetsförening kring vilka vägar som sköts av samfällighetsföreningen.

Det kommer ibland frågor till samfälligheten kring vilka vägar som sköts och inte sköts av samfällighetsföreningen. Med anledning av detta och då vi vet att det är många fastigheter som bytt ägare sedan 2005 så kommer här lite förklaring.

Vägarna här ute har aldrig varit kommunala och därför inleddes 2004 en process då kommunen krävde att det bildades en gemensamhetsanläggning med förvaltning genom en samfällighetsförening i Mälarbaden.

Denna process bestod av stormöten där alla berörda fastighetsägare var kallade och informerades. De vägar som skulle ingå var de som enligt detaljplanen dels hade statusen lokalgator, dels hade en säkerställd kvalitet. I dialog med fastighetsägarna erbjöds att vägar som ej uppfyllde säkerställd kvalitet kunde ingå i de vägar som sköttes av Samfällighetsföreningen om de åtgärdades. Vissa fastighetsägare gjorde detta, andra inte. Sedan 2005 (akt 0484-04/176) antogs förrättningen och det är utgångspunkten för samfällighetsföreningen ansvarsområden och styr styrelsens arbete. Det är viktigt att det tydligt för alla hur samfällighetens pengar används och vilka avgränsningar som görs. Förrättningen finns inlagd under dokument i en egen flik med kartor över vägar som ingår.

Inför framtagandet av denna information ställdes en fråga till Lantmäterimyndigheten, Eskilstuna kommun, för att säkerställa så att det inte fanns något annat som skulle kunna ”stå över” den gällande förrättningen.

Svaret från Lantmäterimyndigheten löd:

Det som går att konstatera med säkerhet är att anläggningsbeslutet från 2005 (akt 0484-04/176) gäller. Beslutet är inte omprövat sedan dess, de enda förändringar som har skett efter 2005 är anslutning av ytterligare fastigheter och ändringar av andelstal. Att en samfällighetsförening äger ett markområde och att en fastighet har rätt att nyttja det för ut- och infart betyder inte att samfällighetsföreningen är skyldig att vare sig anlägga eller underhålla väg.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.